Wat gebeurde er op deze dag in de Popgeschiedenis?

 

12 november

Vandaag is Neil Young jarig, geboren in 1945. Neil was vooral in de jaren zeventig één van mijn pophelden. Live gezien in Amsterdam in de jaren zeventig ten tijde van 'The needle and the damage done' en 'After the Goldrush'. 

27 oktober

Op 27 oktober 1970 wordt in Amerika de dubbel-LP Jesus Christ Superstar uitgebracht. Componist Andrew Lloyd Webber en tekstschrijver Tim Rice lanceren dit album in de Lutherse St. Pieterskerk in New York. Aan Jesus Christ Superstar wordt meegewerkt door o.a. Murray Head, Yvonne Elliman en Ian Gillan, de zanger van Deep Purple.

21 oktober
Vandaag is de geboortedag van Manfred Mann (1940). Geboren in Zuid Afrika. Ooit in de jaren zestig had hij hits als Ha Ha Said the Clown, later met zijn Manfred Mann's Earth Band maakte hij progrock LP's. Inmiddels dus ook al weer 82 jaar.

15 oktober

In de jaren zeventig organiseerde Lou van Rees nog popconcerten, oa een concert van Procol Harum in 1972 in het Concertgebouw. Kennelijk was de aankondiging op het affiche snel in elkaar gezet, zonder enige controle......

 

7 oktober 

Op deze datum in 1977 brengt David Bowie zijn album 'Heroes' uit. Hij heeft het album samen met Brian Eno opgenomen in Berlijn, nabij de Muur. 

1 oktober 

Op deze dag in 1947 wordt Mariska Veres geboren. Ze is later zangeres van Shocking Blue, de Nederlandse band die met Venus een nr. 1 hit scoort in de USA. De band had meerdere hits in Nederland waaronder 'Never marry a railroad man'. 

28 september
Songs of the Key of Life van Steve Wonder wordt vandaag in 1976 uitgebracht. We hebben deze LP onlangs in onze webshop gehad, maar was al verkocht voor we er erg in hadden. 

13 september

In 1978 wordt op deze dag Keith Moon, drummer van The Who, gecremeerd in Noord Londen. Veel popsterren zijn aanwezig om de laatste eer te bewijzen: uiteraard de bandleden van The Who, maar ook Mick Jaggger, Bill Wyman, Charlie Watts, Eric Clapton (mét Pattie Boyd, ex-vrouw van George Harrison), David Bowie en alle leden van Led Zeppelin en The Moody Blues. De opvolger van Keith Moon bij The Who wordt Kenney Jones van The Faces. 

10 september

De BBC beslist in 1973 dat het nummer StarStar van de Rolling Stones niet op de radio mag worden gedraaid. Dat vanwege de tekst: Yeah, you're a starfucker......

9 september

Peter Tetteroo, zanger van Tee Set overlijdt in 2002. Tee Set werd bekend in de jaren '60 en beroemd door het nummer Ma Belle Amie uit 1970, dat in Amerika op nr 5 van de Billboard Top 100 terecht kwam. Tee Set wordt opgevolgd door After Tea. In onze webshop hebben we enkele LP's van Tee Set.

 

16-17-18 juni 1967

Het Monterey International Pop Music Festival vond op deze datum plaats op de Monterey County Fairgrounds in Monterey, Californië. Er wordt geschat dat tussen de 55.000 en 90.000 bezoekers aanwezig waren op dit openluchtfestival waar toekomstige grote namen van de popmuziek hun (Amerikaanse) doorbraak hadden, zoals The Who, Jimi Hendrix, Janis Joplin en Ravi Shankar. Een en ander werd georganiseerd door Hollywood-producent Lou Adler, en door John Phillips van The Mamas and the Papas. Het was vanaf het begin de bedoeling van Hollywood dat er een documentaire over het evenement zou worden uitgebracht, en in 1968 kwam de film van D.A. Pennebaker dan ook in de bioscoopzalen.

Het evenement bleek o.m. belangrijk omdat aanstormende bands aan een platencontract konden komen waardoor de nieuwe popmuziek zijn vleugels kon uitslaan. De platenmaatschappijen hadden de potentie en commerciële mogelijkheden van de nieuwe jongerencultuur ontdekt.

Dat de synthesizer meer onder de aandacht van popmuzikanten kwam is ook een verdienste van het Festival. Robert Moog had er een demonstratiestand met zijn apparatuur laten plaatsen, die nogal wat bekijks trok.

Het Monterey International Pop Music Festival wordt wel als het hoogtepunt van de Summer of Love beschouwd. Op de foto: Janis Joplin op weg naar het festival.