Overleden Pop- en Rocksterren

Mooie afbeelding met pop-en rocksterren die ons helaas ontvallen zijn. Bekende namen van overleden sterren: John Lennon, George Harrison, Brian Jones, Jim Morrison, David Bowie, Jimi Hendrix, Elvis Presley, Janis Joplin, Kurt Cobain.....

ARTIKEL IN HET AD, 21 september 2022

 

Pssst, cd’tje kopen? Lex (69) opent een webshop alsof het 2000 is: ‘Advertenties, daar begin ik niet aan’

 

Geen schreeuwerige advertenties, geen vandaag-besteld-vanavond-in-huis. En verkoopt hij nou... cd’s? Lex Bergers (69) uit Soest heeft een webshop geopend die je eerder in 2000 verwacht dan in 2022. En hij heeft nog klanten ook. ‘Je ziet een kentering. Mensen willen weer een hoesje bij hun muziek.’

 

Janneke Boluijt 21-09-22, 10:00

 

‘Sorry. Hebben we niet.’ Het kan je zomaar overkomen in de webshop vinylenboeken.nl van Lex Bergers (69) uit Soest. Hij heeft meer niet, dan wel. Kun je als klant over mopperen, maar het heeft iets verfrissends, in een tijd waar werkelijk alles binnen een dag in je brievenbus ligt. En hij zal maar net die éne wel hebben... Lex: ,,Laatst was een jonge vrouw superblij dat ik het singeltje Street Fighting Man van de The Rolling Stones had. Voor haar opa.”

Moet ze wel even geduld hebben, want vandaag-besteld-vanavond-huis? Die vlieger gaat niet op. ,,Tenzij je in Soest woont, dan kan ik hem ook gewoon even komen brengen. Deed ik laatst ook, op de fiets. Kreeg ik gelijk een kop koffie en een goed gesprek. Heerlijk toch? Het is gewoon lekker simpel. Mensen zijn zó toe aan rust’’, zegt hij over zijn virtuele winkel.

Betalen

Betalen gaat ook al ‘ouderwets.’ Gewoon even het bedrag overmaken op het rekeningnummer, dat je copy-paste van de website. Lex: ,,Ja, Ideal heb ik wel geprobeerd. Maar was een heel gedoe. Nou, dan maar even zo. Als het werkt, werkt het. Zo niet, dan verander ik het nog wel.”

Ik zou denk ik horendol worden van honderd bestellin­gen per dag

Een flitsende webshop, dat past ook gewoon niet bij vinyl, vindt de muziekliefhebber. ,,Rust. Pak die lp, kijk er eens naar. Drankje erbij. En geniet van het moment. Ik kan het van harte aanbevelen.” Zo draait hij zelf graag alles van The Beatles, Pink Floyd en was hij laatst in zijn nopjes toen hij een lp vond van David Bowie en Roger Waters (When The Wind Blows).

Korte lontjes

Lp,’s (en ja ook cd’s) vertegenwoordigen voor hem ‘een andere manier van leven’ dan we nu doen. ,,Ik zie mensen terugverlangen naar oude muziek, dat komt denk ik ook door de tijd die die muziek vertegenwoordigt. Nu hebben we korte lontjes, social media. Mensen verlangen terug naar een meer vredelievende tijd.”

Bergers is trouwens geen digibeet. Hij gaf ooit trainingen in het gebruik van Facebook. En als ondernemer weet hij hoe de markt werkt. ,,Dit is een hobby, ik hoef er niet van te leven, naast een hoop andere projecten. Ik zou denk ik horendol worden van honderd bestellingen per dag. Het kan natuurlijk groeien, maar ik vraag me af of dat leuk is.”

Kleinzoon

Het begon toen kleinzoon Stijn (13) een webshop wilde maken voor visgerei. ,,Ik hielp hem daarbij en dacht: ‘Wat is dit leuk om te doen.’” Een bestemming voor zijn uitdijende collectie boeken, cd's en lp's was gevonden. ,,Ik zette mijn eigen collectie online, een berichtje op Facebook en binnen drie dagen had ik al wat klanten.”

De lp is al jaren weer ‘terug’. Hetzelfde ziet Bergers nu met cd’s. ,,Die zijn de afgelopen jaren minder waard geworden en nu zie je weer een kentering ontstaan. Mensen willen weer een hoesje bij hun muziek. Het kunnen vastpakken.”

Niet dat hij vies is van streamingdiensten als Spotify. ,,Daar ontdek ik regelmatig nieuwe muziek. Soms stuurt mijn dochter, geboren in 1988, dingen door die ze mooi vindt. Toch zie ik ook jongeren lp’s verzamelen. Ik kwam veel in de platenzaak in Soest, Pandora’s Box. Die is helaas gesloten, maar daar zag je ook veel jonge mensen.”

Zijn collectie wordt de komende weken groter. Mede doordat kennissen hem vragen hun eigen collecties voor hen te verkopen. Maar de nieuwe bol.com? ,,Echt niet. En er komen zéker geen advertenties op.”

Lex Bergers uit Soest met een (klein) deel van zijn cd's en lp's. Hij opende onlangs een eigen webshop. © Caspar Huurdeman